Mijn baby ontwikkelt zich anders dan anderen
Tijdens het eerste levensjaar ontwikkelt een baby zich heel snel op allerlei gebieden. Een daarvan is de ontwikkeling van de motoriek. Elke baby ontwikkelt zich in zijn/haar eigen tempo, maar soms ontstaan er motorische problemen.
Signalen die bij zuigelingen kunnen wijzen op motorische problemen zijn: weinig initiatief nemen om tot spelen te komen, een lage spierspanning , weinig kracht, overstrekken, een voorkeurshouding, afplatting van de schedel, moeite met houdingsveranderingen, eenzijdig bewegen of het uitblijven van de ontwikkelingsmijlpalen zoals omrollen, tijgeren, kruipen, zitten, staan of lopen.
Er zal eerst onderzoek gedaan worden om te bepalen in welke mate het kind achterloopt in zijn/haar ontwikkeling. Het is belangrijk om te kijken of de oorzaak van lichamelijke aard is of dat het kind meer stimulatie en/of oefentijd nodig heeft.
Hoe eerder het kind behandeld wordt door een kinderfysiotherapeut, hoe geringer de verstoring van de motorische ontwikkeling zal zijn. De behandeling zal beginnen op het niveau waarop het kind op dat moment functioneert. Van daaruit zal behandeld worden in het langzaam opzoeken van de grenzen en deze grenzen telkens te verleggen. Ook zullen er adviezen worden gegeven hoe u als ouder(s) zelf thuis met uw kind kunt oefenen, omdat door veel herhaling de nieuwe vaardigheden sneller worden aangeleerd.