Mijn kind heeft een scoliose
Scoliose is een zijwaartse kromming van de wervelkolom en komt voor op alle leeftijden. Kinderen met scoliose hebben meestal weinig klachten. Toch is behandeling belangrijk om problemen op latere leeftijd te voorkomen.
Bij scoliose maakt de wervelkolom een zijwaartse kromming, een bocht in de vorm van een S of een C. Ook staan de wervels een beetje gedraaid, waardoor de ribben aan de rugzijde op borsthoogte wat bol uit kunnen staan. Een lichte kromming komt veel voor; bij zo’n 3% van de mensen. Een kleiner aantal, circa 0,3%, heeft een zijwaartse kromming die meer dan 10 graden afwijkt. Dan spreekt men van een scoliose.
Een scoliose is soms al bij de geboorte aanwezig, maar openbaart zich meestal rond de leeftijd van tien jaar. De oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. Vaak wordt überhaupt niet bekend wat de oorzaak is. In het algemeen hebben kinderen weinig last van de aandoening. Maar als ze ouder worden, kan scoliose wel leiden tot pijn, vermoeidheid en ademhalingsproblemen.
Hoe eerder een scoliose wordt ontdekt, hoe beter die kan worden behandeld. Bij kinderen met een lichte vorm van scoliose (onder de 20 graden) bestaat de behandeling uit oefeningen om de spieren sterker te maken, de rug soepel te houden en de houding te verbeteren. Is de scoliose ernstiger (20-40 graden), dan wordt soms ook een brace aangemeten. Vaak moet het kind de brace dragen totdat het lichaam is uitgegroeid.