Telefoon: 0255 511 668  |  WhatsApp: 06 826 29 632
Kinderfysiotherapie Zeeweg, met plezier bewegen!

Mijn kind heeft jeugdreuma

Jeugdreuma is de verzamelnaam voor chronische gewrichtsontstekingen bij kinderen. Men spreekt over jeugdreuma als de artritis voor het zestiende levensjaar is ontstaan.

Jeugdreuma wordt ook wel J.I.A. genoemd. J.I.A. staat voor Juveniele Idiopatische Artritis. Juveniel betekent “bij jeugdigen”, idiopatische staat voor “oorzaak onbekend” en artritis betekent gewrichtsontsteking. Jeugdreuma komt voor bij een op de duizend kinderen. In Nederland zijn tussen de twee en drieduizend kinderen met jeugdreuma.

Er zijn drie soorten jeugdreuma:
Systemische juveniele chronische artritis (of ziekte van Still)
Een kind met deze aandoening heeft aanvallen van hoge koorts en vaak kortdurend een roze huiduitslag. Verder ontstaan er gewrichtsklachten. Soms gaat deze aandoening vanzelf over zonder ooit terug te komen. Ze kan echter ook steeds erger worden en de organen aantasten.

Oligoarticulaire juveniele chronische artritis

Bij deze vorm zijn maar enkele gewrichten van het lichaam aangetast, meestal de enkel of de knie. Deze aandoening komt meer voor bij meisjes dan bij jongens. Ze verloopt meestal vrij mild en is goed te behandelen. Er kunnen zich echter twee problemen voordoen:
- De iris (het regenboogvlies van het oog) kan ontstoken raken. Regelmatige controle door een oogarts is erg belangrijk, omdat hierdoor blindheid kan ontstaan.
- Door ongelijke beengroei kan de patiënt mank gaan lopen. Dit kan enigszins worden verholpen door het dragen van een schoenverhoging. Bij deze kinderen zal de groei dan ook zorgvuldig worden gecontroleerd.

Polyarticulaire juveniele chronische artritis
Bij deze vorm worden meerdere gewrichten van het lichaam aangetast. Het begint meestal met de knieën, enkels en polsen. Vaak zijn dan ook beide knieën of enkels aangedaan. Later kunnen ook andere gewrichten, zoals handen, heupen en ellebogen worden aangetast. Het is een progressieve ziekte die ertoe leidt dat kinderen een flink aantal activiteiten moeilijk kunnen uitvoeren.

De behandeling is meestal een combinatie van medicijnen met andere soorten behandelingen, bijvoorbeeld fysiotherapie en/of ergotherapie. In een aantal ziekenhuizen is er een speciaal spreekuur voor jeugdreuma. Meestal bespreekt de (kinder-)reumatoloog dan met de anderen (bijvoorbeeld de fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, revalidatiearts, reumaconsulent of de (orthopedisch) chirurg) welke behandeling het beste is voor dit kind.

De doelstellingen van de kinderfysiotherapie is het behouden van de beweeglijkheid van de gewrichten, behouden van de spierkracht, onderhouden van algehele conditie en bestrijden van de pijn. De fysiotherapie bestaat voor een gedeelte uit oefentherapie. Bewegen is daarbij het belangrijkste aangrijpingspunt voor kinderen met JIA. Het heeft een positief effect op de beweeglijkheid en soepelheid van de gewrichten, op de botopbouw, de spieren en de conditie. In periodes dat gewrichten zwaar ontstoken en gezwollen zijn, is fysiotherapie vaak niet mogelijk. In dat geval worden gewrichten meestal gekoeld.

Partners en aangesloten bij