Mijn kind heeft ademhalingsproblemen
De meeste kinderen die zich melden of verwezen worden voor problemen met de ademhaling hebben astma, hyperventilatieklachten of ademen niet op de juiste manier bijvoorbeeld tijdens het sporten. Ook kunnen aandoeningen zoals de taaislijmziekte (cystic fibrosis) de oorzaak hiervan zijn.
Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Van tijd tot tijd, bij prikkelende stoffen of stoffen waarvoor de patiënt allergisch is, bij een verkoudheid of na een zware inspanning kan een astma-aanval optreden. Deze wordt gekenmerkt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, waardoor ze prikkelbaarder worden, een vergrote productie van slijm, benauwdheid, hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid. De ernst van de klachten kan per patiënt verschillen, variërend van licht tot levensbedreigend (de patiënt krijgt dan weinig tot geen lucht meer).
Hyperventilatie betekent letterlijk te veel (hyper) ademen (ventilatie). Wie hyperventileert, ademt meer dan nodig. Dit gaat samen met benauwdheid, controleverlies en paniek.
Taaislijmziekte (of cystische fibrose (CF)) is een overerfbare ziekte, waarbij slijm dat op diverse plaatsen in het lichaam wordt afgescheiden, abnormaal taai is. De belangrijkste plaatsen waar het taaie slijm wordt gevormd zijn de longen, het maagdarmkanaal, de lever, de alvleesklier en de teelballen. Het taaie slijm in de longen is lastiger weg te krijgen en verhoogt het risico op luchtweginfecties.
Afhankelijk van jouw hulpvraag zullen we kijken naar jouw manier van ademhalen, jouw diepgang van ademhalen, jouw controle van ademhalen of hulp bieden bij het beter kwijtraken van het slijm in je longen. Als het nodig is passen we dit ook toe bij inspanning, passend bij de inspanning welke voor jou van toepassing is.