Telefoon: 0255 511 668  |  WhatsApp: 06 826 29 632
Kinderfysiotherapie Zeeweg, met plezier bewegen!

Mijn baby/kind heeft een plexus brachialis letsel

Tijdens de geboorte blijft soms de schouder onder het schaambeen steken (schouderverhaking). Hierdoor kan er een rekletsel van de plexus ontstaan.

De plexus brachialis (dit betekent zenuwvlechtwerk voor de arm) ontstaat uit 5 zenuwwortels uit het ruggenmerg. Na diverse vertakkingen eindigen zij als de armzenuwen hoog in de oksel. De verschillende delen van dit vlechtwerk hebben een eigen naam. In totaal zijn er 14 namen die ieder (afzonderlijk) een bepaalde plaats in de plexus aanduiden.

Elke plaats in de plexus vertegenwoordigt ook een functie. Bijvoorbeeld: de zenuwwortel C5 (betekent de vijfde nek-cervicale-zenuw) bestuurt voornamelijk de schouder en C6 de bicepsspier. Afhankelijk van welke zenuwen beschadigd zijn, zijn er verschillende functies van de arm van uw baby uitgevallen. Als zenuwen in het bovenste deel van de brachiale plexus beschadigd zijn, wordt het letsel Erbse parese genoemd. Als de zenuwen in het onderste deel van de brachiale plexus beschadigd zijn wordt het letsel Klumpke’s parese genoemd. In sommige gevallen kunnen alle zenuwen beschadigd zijn wat resulteert in een globale parese. Het obstetrisch plexusletsel komt bij 1-3 per 1000 kinderen voor en herstelt meestal spontaan. Bij 10 tot 15 procent van de baby's treedt echter geen of onvoldoende herstel op.

Het is noodzakelijk dat uw kind zo snel mogelijk gezien wordt door een kinderfysiotherapeut, voordat gewrichts- en spierstijfheid zich ontwikkelen. De kinderfysiotherapeut geeft u voorlichting over het vasthouden van, dragen van en spelen met de baby, zodat uw baby’s arm niet blijft hangen als de baby wordt opgetild of gedragen. Ook leert u hoe de baby op de rug of buik te leggen om te spelen zonder dat de arm geblesseerd raakt. Dit is van belang omdat zich mogelijk letsel voor kan doen zonder dat de baby huilt, omdat de baby geen pijn voelt of omdat gevoel in de arm beperkt is. U leert hoe u uw kind kunt bijstaan bij het uitvoeren van voorzichtige stretches om de flexibiliteit van de gewrichten (bewegingsbereik) te vergroten en om contracturen (samentrekking) in de arm te voorkomen of vertragen. Samen zullen we uw kind oefeningen en spelletjes leren om de kracht in de arm te behouden of te vergroten, aangepast op de behoeftes van uw kind kan en aan hoe uw kind zich steeds verder ontwikkeld. Behalve verbeteren van de kracht helpen we ook mee de motorische vaardigheden te leren, zoals het gewicht van het kind op de aangedane arm zetten, gaan zitten met steun van de arm en kruipen. Voor de optimale behandeling en de voortgang hierbij zoeken nauwe samenwerking met uw arts uit het ziekenhuis.

Partners en aangesloten bij